S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Podporuje mojeID

/ Med

Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin – nektaru nebo medovice na živých částech rostlin (stromů), kterou včely sbírají, přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech (podle platné normy, vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb.). 

Co med obsahuje? 

Sacharidy (cukry) – jednoduché – fruktózu, glukózu, složité – sacharózu, arabinózu, melecitózu aj. 
Dextriny, Proteiny (bílkoviny) 
Vitamíny – zejména B1, B2, B3, C aj., Hormony, Enzymy
Minerální látky a stopové prvky: zejména draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, síru, mangan, zinek, měď aj., Rostlinná barviva, silice, koloidy, aromatické – vonné látky, pyl (viz dále) aj. 

  Jaké jsou hlavní druhy medu?          

  Nektarový – květový med: je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin. Vyznačuje se vyšším obsahem jednoduchých cukrů a nižším obsahem minerálních látek v porovnání s medovicovým medem. Obsahuje pylová zrna, rostlinné hormony, aromatické látky aj. Obvykle se vyznačuje rychlou krystalizací (viz dále) kromě medů akátových. Květové medy jsou v ČR vůbec nejrozšířenější a představují většinu české medové produkce, přičemž hlavním druhem medu je med řepkový.  

Medovicový – lesní med: zdrojem tohoto medu je medovice, což je hustá, sladká tekutina vzniklá činností rovnokřídlého hmyzu (zejména mšic – medovnic, zdobnatek a puklic), které sají mízu lesních dřevin (zejména jehličnatých stromů - smrku a jedle). Tento med je obvykle tmavší až téměř do černa, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahuje v porovnání s nektarovými medy více fruktózy, složitých cukrů, dextrínů a především minerálních látek, stopových prvků a organických kyselin, navíc se má značný baktericidní účinek – ničí řadu mikroorganismů, včetně škodlivých. Lesní medy se vyznačují charakteristickou a výraznou chutí – jsou velmi ceněné, oblíbené a žádané. Lesní medy jsou velmi vzácné a vlivem změny přírodních podmínek v ČR se jejich produkce značně snižuje a v řadě oblastí ČR je jejich získávání zcela vyloučeno.  

Smíšený med – jedná se o med s podílem nektaru i medovice v různém poměru. Smíšené medy v sobě do určité míry kombinují přednosti nektarových i medovicových medů. Smíšené medy jsou v ČR značně rozšířené i oblíbené. Jejich míšení je zcela přirozené neboť je prováděno včeličkami v úlech – přímo v plástech, kde jsou ukládány do jednotlivých vrstev.  

Pastový med – jedná se především o nektarový med (hlavně řepkový) upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Ta se provádí pouze mechanicky – prostým mícháním (např. v běžném kuchyňském mixéru). Proto je zcela plnohodnotný bez přídavku jakýchkoliv cizorodých látek – např. látek konzervačních. Uchovává si všechny cenné látky a jeho výhodou je, že dále nekrystalizuje. Má obvykle bělavou či nažloutlou barvu (podle původu, přičemž lesní medy mají šedé odstíny – podle druhu medovice) a standarní chuť. Velmi snadno se roztírá, ale neteče jak je u nepastovaných medů obvyklé, proto může být vhodný pro děti.  

Co je krystalizace medu? Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost všech druhů (sortimentů) medu, přičemž doba krystalizace je značně odlišná (odvíjí se od poměru jednoduchých cukrů). Nektarové medy krystalizují obvykle velmi rychle během dnů až týdnů, lesní medy obvykle značně déle (po dobu měsíců, výjimečně i let), jsou však výjimky (z nektarových např. med akátový a med z ostropestřce mariánského, z medovicových med z lísky či lipový medovicového původu). Do původního tekutého stavu lze med uvést jeho zahřáním ve vodní lázni, přičemž teplota by neměla překročit tělesnou teplotu člověka (max. 40˚C). Jinak velmi rychle ztrácí své cenné a biologicky účinné látky (vitamíny, enzymy). Medy porušené (pančované), např. vodou, řepným cukrovým roztokem, sirupy, ultrazvukem, xenobiotiky atd., ale i prostým mícháním medů zejména z odlišných geografických podmínek krystalizují naopak velice obtížně, někdy až v průběhu mnoha let, či nezkrystalizují vůbec.  

Čím med člověku prospívá? Je okamžitým zdrojem potřebné energie a je snadno stravitelný. Pomáhá při léčení chorob a posiluje imunitu (obranyschopnost) lidského organismu, je prevencí vzniku chorob. Upravuje životní pochody v těle, napomáhá rekonvalescenci po onemocnění. Udržuje optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání nástupu kornatění tepen a vzniku arteriosklerózy. Podporuje tvorbu krve (červených krvinek). Pozitivně ovlivňuje pevnost kostí, chrupavek, zubní skloviny a brání vzniku zubního kazu (zejména med medovicový). 
Je prospěšný všem lidem od novorozeňat až po seniory…  

SKLENICE VČELÍHO MEDU – PŮL LÉKARNY DOMA!  

Jak se med užívá? 
V přirozeném stavu pro přímou spotřebu. 
Do čaje a jiných nápojů, při přípravě rozličných pokrmů a pochutin. 
Kosmetické použití – pleťové masky a regenerační krémy aj. 

Jak se med skladuje? 

Med skladujeme v uzavřeném obalu v suché, tmavé místnosti při teplotě do 25˚C a vzdušné relativní vlhkosti nejvýše 70 %. Med snadno přijímá cizí pachy a vzdušnou vlhkost, nepříznivě působí přímé sluneční záření. Díky samokonzervačním účinkům lze med v optimálních podmínkách skladovat po mnoho let (jsou známy medy několik tisíc let staré, které je možno konzumovat!).