Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.
Podporuje mojeID


        

Pohanková mouka Šmajstrla 500 g

Pohanková mouka je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví, sušenek, palačinek, placek, na zásmažku, v bezlepkových potravinách slouží jako pojivo. Svoji hrubostí odpovídá polohrubé mouce.

skladem

 

Dostupnost: Podle skladu dodavatele
Číslo produktu: B8594043010086
Dodavatel: Natural Jihlava
ZNAČKA: mlýn Šmajstrla
EAN kód: 8594043010086
naše cena bez DPH: 44 Kč
naše cena s DPH (10 %):
48 Kč

do košíku:
  ks  

Pohanka je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a velmi prospěšná potravina pro lidský organismus.

Je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, železa a rutinu. Pohanková mouka zvýrazní u vašich pokrmů chuť.

Využití v kuchyni:

Pohanková mouka je zdravou náhražkou polohrubé pšeničné mouky. Vhodná zejména pro celiaky, ti jej mohou využít k přípravě sladkých a slaných těst (pečení chleba, cukroví, palačinek aj.) zahušťování polévek, omáček, placek i pomazánek.

Složení: pohanková mouka

100 g pohanky průměrně obsahuje: 
11 g bílkovin,
60 g sacharidů,
3 g tuků.

Energetická hodnota: 1470 kJ

Země původu: Česká republika

Vhodná také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti.

 

Ověřené bezlepkové recepty

 

Pohankové palačinky

Ingredience: 1 vejce, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 500 ml mléka, 200g pohankové mouky, 20g celozrnné mouky (nemusí být), olej na smažení, marmeláda na potření.

Příprava: vejce, cukr  a sůl s částí mléka rozšleháme, přidáme mouku a postupně ředíme mlékem do hustoty palačinkového těsta. Těsto necháme 30min odpočinout. Nahřejeme pánev, vymažeme ji tukem a naběračkou na ni lijeme těsto. Smažíme z obou stran. Hotové potíráme marmeládou a stočíme do ruličky.

 

Bramborové šišky s mákem (porce pro 2 osoby)

Ingredience: 300g ve slupce uvařených, oloupaných brambor, 150g pohankové mouky, 1 vejce, sůl, rozpuštěné máslo, cukr, namletý mák.

Příprava: brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, oloupáme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, sůl, vejce a zpracujeme v těsto. Z těsta vyválíme dlouhou „žížalu“, kterou nakrájíme na šišky a vaříme ve vroucí osolené vodě až 3 min po vyplavení.

Z těsta se dají dělat také taštičky plněné povidly.

 

Tvarohový beránek  (bábovka)

Ingredience: 250g cukru krupice, 250g rostlinného tuku (Hera, Zlatá Haná) + na vymazání, 3 vejce, 250g tvarohu (tučný z vaničky), 250g pohanková mouka, 3 lžíce kakaa (nemusí být), ½ bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie), pohanka krupice nebo pohanková kaše na vysypání formy, možno přidat ořechy, rozinky.

Příprava: Předehřejte troubu na 170°C. Do mísy dejte tuk, cukr a utřete elektrickým šlehačem do světlé pěny. Poté zašlehejte postupně vejce. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte pohankou kaší, popř. pohankovou krupicí  a vlijte těsto. Pečte dozlatova. V průběhu pečení zakryjte pečicím papírem, pokud by uprostřed ještě nebyla upečená a na povrchu už ano.

 

 

„Prošívaná deka“ nebo také „Tvarohová peřina“ (buchta na plech)

Ingredience na těsto: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky pohankové mouky, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, ½ bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie), ½ hrnku slunečnicového oleje, ½ hrnku vlažné vody.

Ingredience na tvarohový dekor: 2 tvarohy (tučné z vaničky, stačí i jeden), 1 vejce, 3 lžíce cukru krupice, ½ sáčku vanilkového pudingu (Alnatura - bezlepkový z dm drogerie).

Příprava těsta: 4 žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáváme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva, vodu, olej. Na závěr vmícháme sníh ze 4 bílků. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem.

Příprava tvarohového dekoru: tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem a pudingem.

Těsto na plechu nazdobíme a pokreslime tvarohovým dekorem (můžeme dát do sáčku, ustříhneme rožek a nakreslit mřížky). Pečeme 35 min na 180°C.