S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Podporuje mojeID

Úvod » RAW A SUPERFOODS

 

RAW A SUPERFOODS

RAW food neboli "syrová - živá" strava je strava, jenž neprošla tepelnou úpravou (zahřátím nad 45°C) a je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Je vědecky dokázáno, že jakákoli tepelná úprava potravin nad 45°C (grilování, dušení, smažení...) ničí jejich nutriční hodnoty a enzymatickou aktivitu (enzymy = život), a mění jejich molekulární strukturu - ze syrových zásadotvorných potravin se po tepelné úpravě stanou bez výjimky potraviny kyselinotvorné. Tepelně zpracované potraviny jsou tedy méně hodnotné a pro naše zdraví škodlivé (až toxické a karcinogenní). RAW food v praxi znamená stravování se především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, oříšky a semínky - syrovou rostlinnou stravou. Lidé, kteří se takto stravují, se nazývají vitariáni.

 

Vědeckými výzkumy bylo dokázáno, že po požití vařené stravy nastane v organismu nepřirozený stav - leukocytóza. Leukocytóza je pojem označující zvýšený výskyt bílých krvinek v krvi. Bílé krvinky jsou krevní buňky zajišťující funkci imunitního systému a objevují se v krvi vždy po vpádu neznámých či cizích látek do těla. Jinými slovy to znamená, že jakákoliv vařená strava je imunitním systémem těla vnímána jako cizí anebezpečná látka. Imunitní systém těla je tak s každým vařeným pokrmem vysilován a namáhán, což vede k postupnému snižování imunity, následkem čehož se stáváme více a více náchylnými k různým nemocím a alergiím.

 

Proč dát přednost čerstvým potravinám před vařenými? Hlavním důvodem je zachování původní struktury a složení potravin, které zabezpečují rovnováhu mezi stovkami a tisíci výživných látek. Tepelná úprava tuto rovnováhu a strukturu ničí, což způsobuje nadměrné zatížení (nejen) zažívacích orgánů. Při tepelném zpracování potravin dochází k denaturaci, což znamená, že potrava je zbavena vody. Tato voda je však pro zpracování tepelně upraveného pokrmu trávicím systémem nezbytně důležitá, proto ji tělo musí doplnit z jiných zdrojů, což vede k nutnosti pít několik litrů vody (druhořadé kvality) denně. Ta nejkvalitnější voda jakou si lze představit, se nalézá v čerstvém ovoci a zelenině. Proto vitariáni mají výrazně menší potřebu pít než lidé stravující se vařenou stravou. Tepelná úprava pokrmů dále způsobuje srážení bílkovin. Denaturované bílkoviny jsou tělem obtížně využitelné a překyselují organismus. Překyselení organismu je přehlíženým problémem dnešní doby. Pokud je organismus překyselený, má nadměrnou spotřebu minerálu vápníku (potřebuje jej k navození rovnováhy v těle) a proto si jej bere ze zubů a kostí, což nezvratně vede k osteoporóze. Také tuky, jež projdou tepelnou úpravou mění svou strukturu; stávají se karcinogenními, což má následně fatální vliv na propustnost buněčných stěn. Cukry po tepelné úpravě karamelizují a rovněž se stávají těžko stravitelnými. Nestrávená a nestravitelná potrava podléhá kvašení a hnilobnému rozkladu, a zanáší střevní trakt. To vytváří dokonalé přostředí pro výskyt a růst plísní, a jiných nežádoucích mikroorganismů.

 

Dalším důvodem je, že tepelné zpracování ničí některé vitamíny a minerály obsažené v potravě - většina vitamínů a některé minerály nevydrží vystavení určité teplotě vůbec. Jiné zůstanou, avšak v již modifikované podobě. Minerály tak například mění svoji podobu z organicky vázaných na anorganické. Jako takové jsou však lidským tělem buď nevyužitelné nebo rovnou škodlivé. Například železo je jako organicky vázaný prvek pro tělo nezbytnou základní živinou, ve své anorganické podobě je však pro lidský organismus zcela nepoživatelné. Anorganické minerály se spolu s vařeným pokrmem dostávají do krevního oběhu, kde se usazují v tepnách a kloubech, které tím ztrácí svou pružnost a pohyblivost. Často se uvádí, že některé potraviny je musí být tepelně zpracovány, aby se z nich mohly určité látky lépe uvolnit. Zapomíná se ovšem na to, že tyto látky jsou uvolněny v denaturované a anorganické podobě, a že desítky jiných látek jsou nenávratně zničeny.

 

Třetím argumentem pro syrovou rostlinnou stravu je její enzymatická aktivita. Enzymy znamenají život. Jsou katalyzátory všech procesů v lidském těle, zajišťují mimo jiné vstřebávání a využití vitamínů, minerálů a trávení ostatních živin. Rostliny v sobě obsahují přesně takové složení a množství enzymů, jaké je zapotřebí k jejich rozložení. Teplota 40-45°C představuje hranici, za kterou je převážná většina enzymů zničena. Enzymy jsou tak ukazatelem míry znehodnocení potravin. Schopnost lidského organismu vyrábět si vlastní enzymy je limitována, a pravidelná konzumace vařené stravy (chudé na enzymy) vede ke zhoršování metabolismu bílkovin, škrobů a tuků, k vyčerpávání organismu a oslabené imunitě. 

 

Celkově tedy ve srovnání s čerstvou rostlinnou stravou nedodává tepelně upravená strava tělu dostatek esenciálních živin, většinou pouze prázdné kalorie a znehodnocené složky potravy, jež zatěžují trávicí a vylučovací orgány. Důsledkem je pak nadměrně toxický stav buněk, snížená vitalita a nervový potenciál, chronická únava, oslabená imunita a acidóza (překyselení) organismu, s čímž souvisí řada nemocí a civilizačních neduhů, včetně předčasného stárnutí. Člověk je jediný tvor na této planetě, který si svou stravu tepelně upravuje. Je také jako jediný postižený takovým množstvím chorob. Vařením zbavujeme potraviny své přirozené chuti, což nás vede k potřebě užívání řady koření a zejména nadměrného množství soli. Nadměrná spotřeba soli vede k mnoha zdravotním komplikacím počínaje vysokým krevním tlakem a mrtvicí konče. 

 

Jasnou ukázkou rozdílu mezi syrovou (živou) a tepelně upravenou stravou je semínko slunečnice namočené do vody nebo zrnko obilí zasazené do země. Obojí začne klíčit, započne nový život. Naproti tomu pražené semínko nebo vařené obilí by v obou případech zplesnivělo. Klíčící semínko je továrna na výrobu živin, je skutečnou "nutriční bombou". V prvním případě tedy konzumujeme živou stravu, jež tělo vyživuje a léčí, v druhém jen prázdnou hmotu, která náš organismus zanáší a oslabuje.

 

Konzumace syrové stravy má svá velká plus - zcela přirozeným a nenásilným způsobem se nám upraví tělesná váha, zjemní a vyčistí se pleť, vlasy zhoustnou, přestane nás obtěžovat pálení žáhy, máme spoustu energie a menší potřebu spánku, protože tělo již nemusí vydávat tolik energie na trávení vařené stravy. Náš organismus projde celkovým omlazením. Syrové rostlinné potraviny jsou téměř výhradně zásadotvorné, proto nedochází k acidóze (překyselení) organismu a jejím následkům jako je např. rakovina. Při konzumaci živé stravy jsme a zůstaneme zdraví. Po psychické stránce nás tento typ stravování ovlivňuje tak, že jsme více v pohodě, reagujeme klidněji na stresové situace a máme jasnou, kreativní mysl. Zkrátka, cítíme se výborně a celkově záříme zdravím.

 

Přechod na vitariánskou stravu nemusí být vůbec lehký, proto přecházejme postupně tím, že budeme zvolna navyšovat podíl syrové stravy v našem jídelníčku. Při okamžitém přechodu z vařené stravy na 100% syrovou stravu totiž zpravidla nastává velmi silný detox těla (organismus se zbavuje nastřádaných nečistot a překyselení) se všemi jeho nepříjemnými projevy, jako je např. bolest hlavy, vyrážka (akné), střídání nálad, zvýšená únava atp. Tyto symptomy po určité době odezní, ale byla by škoda, kdyby se kvůli počátečním těžkostem na RAW food zanevřelo. Proto je pozvolný přechod na syrovou stravu vhodnější a příjemnější.

 

V létě je přechod na raw food určitě snadnější. Vlivem okolních teplot má tělo potřebu se zchladit a to mu konzumace ovoce a zeleniny, zejména melounů a okurek, příjemným způsobem umožní. Navíc léto nás ke konzumaci většího množství ovoce a zeleniny přímo vybízí - plody nabité životadárnými látkami nám dozrávají téměř „pod nosem“ a je snadné se k čerstvě utrženému ovoci a zelenině dostat, ať již na vlastní zahrádce či různých farmářských trzích. Léto je pro vitariány obdobím hojnosti. Avšak ani v zimě nijak nestrádají. Z lokálních zdrojů se na jejich kuchyňských stolech objevují uskladněná jablíčka, mrkev, houby, dýně, kysané zelí, (naklíčená) semínka a oříšky a sušené plody. Do smoothie a pokrmů dále přidáváme superfoods a zelené potraviny (zelený ječmen, chlorella, spirulina). Naklíčená semínka (např. pohanka, slunečnice, cizrna, mungo či vojtěška) by měla být v zimě a časném jaře nedílnou součástí syrového jídelníčku. A když teplota padá k mrazu a potřebujeme se zahřát, přidáme do pokrmů (nejlépe čerstvé) chilli papričky, křen, česnek, cibule, zázvor, skořice apod. Výborně zahřívá také pohanka, ořechy a semínka. Může se na první pohled zdát, že vitariáni mají velmi omezený jídelníček a chutí na výběr, ale opak je pravdou. Při bližším prozkoumání zjistíte, že v oblasti rostlinné stravy je nekonečná hojnost a pestrost potravin i lahodných chutí.

 

Vitariánství je synonymem pevného zdraví. Díky rostlinné syrové stravě se náš organismus pročistí (detoxikuje se) a my můžeme dát lékařským ordinacím sbohem. Vyjděme tedy vstříc zářícímu zdraví a psychické pohodě za pomoci živé stravy – je to snadnější než se může zdát!

 

 

Zařazení RAW stravy do jídelníčku Vám přinese:

 

  • postupnou eliminaci zdravotních problémů díky silné imunitě! 
  •  oddálení stárnutí! RAW strava má díky enzymům nesporný vliv na udržení mladého vzhledu, má tzv. anti-ageing efekt!
  •  čistou a zářivou pleť díky nenásilné a přirozené detoxikaci!
  • konec počítání kalorií! Po přechodu na raw stravu silnější typy zhubnou a váhu si snadno drží.
  • konec pálení žáhy! RAW stravou nezatěžujeme trávící systém tak jako tepelně upravenou stravou, takže po jídle nedochází k pálení žáhy - trávíme snadno a rychle.
  • konec únavy a spoustu energie! Energii doplňujeme s každým soustem.
  • jasnou a kreativní mysl, probuzení Vaší vnitřní intuice.
  • více psychické pohody a stabilně dobrou náladu! :)

 

 


 GOJI Berry Kustovnice čínská 100g

naše cena 54 Kč

skladem








Acerola Naturalis - 100g

naše cena 379 Kč

skladem


Allnature Bio Chia semínka 1000 g

naše cena 499 Kč

skladem


Baobab prášek BIO 160 g

naše cena 298 Kč

skladem






BIO RAW konopné proteiny 450 g

naše cena 298 Kč

skladem


BIO RAW máslo z konopných semínek 250 g

naše cena 228 Kč

skladem






BIO Spirulina tbl.750 TOPNATUR

naše cena 382 Kč

skladem
novinka


Bio SuperSnack raw kakao-lucuma 60g

naše cena 48 Kč

skladem


BIO Zelený ječmen 120g TOPNATUR

naše cena 441 Kč

skladem
novinka


Bombus kids exotic fruit 40g vegan

naše cena 24 Kč

skladem
novinka


BOMBUS RAW PROTEIN BANANA 50g

naše cena 30 Kč

skladem
novinka


BOMBUS SLIM SNACK banán 50g

naše cena 27 Kč

skladem
novinka


Camu Camu Naturalis - 100g

naše cena 419 Kč

skladem


Chia Bia celá semínka 400 g

naše cena 359 Kč

skladem


Chia Bia mletá semínka s borůvkou 260 g

naše cena 379 Kč

skladem


Chia semínka 300 g BIO COUNTRY LIFE

naše cena 92 Kč

skladem


Chia Semínka Naturalis - 250g

naše cena 199 Kč

skladem




Chlorella BIO 180 g

naše cena 579 Kč

skladem


Chlorella Naturalis - 250g

naše cena 889 Kč

skladem


ČOKOLÁDA MINT KISS BIO RAW

naše cena 94 Kč

skladem


ČOKOLÁDA ORANGE - QUINOA CRUNCH BIO RAW

naše cena 94 Kč

skladem


ČOKOLÁDA VANILLA-LUCUMA BIO RAW

naše cena 94 Kč

skladem


Čokoládový sen BIO 150 g

naše cena 108 Kč

skladem


Crawnchies dýňové s kurkumou BIO RAW

naše cena 49 Kč

skladem


Crawnchies s mořským salátem BIO RAW

naše cena 49 Kč

skladem




Datlová pasta Bombus 1 kg

naše cena 129 Kč

skladem


Diana Goji (kustovnice ČÍNSKÁ) 100g

naše cena 45 Kč

skladem


Dulse celý list 50g BIO RAW Lifefood

naše cena 108 Kč

skladem
novinka


Dýňové semínko 100g BIO RAW Lifefood

naše cena 71 Kč

skladem
novinka


ENERGY RAW TYČINKA S MATCHA TEA 45G

naše cena 45 Kč

skladem
novinka




Graviola Naturalis BIO - 100g

naše cena 354 Kč

skladem
novinka


Guarana BIO prášek 180 g

naše cena 499 Kč

skladem


Guarana Naturalis - 100g

naše cena 246 Kč

skladem


Incan Goldenberries sušené BIO RAW 100g

naše cena 94 Kč

skladem
novinka





naše cena 325 Kč

skladem


Iswari Bio Agáve sirup 500g

naše cena 199 Kč

skladem


Iswari Bio Baobab prášek 125 g

naše cena 209 Kč

skladem








ISWARI Bio Chia semínka 200 g

naše cena 158 Kč

skladem


Iswari Bio Chlorella 125 g tablety

naše cena 364 Kč

skladem


Iswari Bio Hrachový protein 80 250 g

naše cena 171 Kč

skladem


ISWARI Bio Kokosový cukr 250 g

naše cena 119 Kč

skladem


Iswari Bio Konopný protein 250 g

naše cena 227 Kč

skladem





naše cena 168 Kč

skladem


Iswari Bio mladá pšenice 125 g

naše cena 308 Kč

skladem


Iswari Bio Moruše bílá sušená 250 g

naše cena 175 Kč

skladem


Iswari Bio Naklíčená slunečnice 250 g

naše cena 129 Kč

skladem








novinka


novinka


novinka


Iswari Bio RÝŽOVÝ 80% PROTEIN 250g

naše cena 199 Kč

skladem