S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Podporuje mojeID

Úvod » RAW A SUPERFOODS » RAW POTRAVINY

 

RAW A SUPERFOODS / RAW POTRAVINY

RAW food neboli \"syrová - živá\" strava je strava, jenž neprošla tepelnou úpravou (zahřátím nad 45°C) a je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Je vědecky dokázáno, že jakákoli tepelná úprava potravin nad 45°C (grilování, dušení, smažení...) ničí jejich nutriční hodnoty a enzymatickou aktivitu (enzymy = život), a mění jejich molekulární strukturu - ze syrových zásadotvorných potravin se po tepelné úpravě stanou bez výjimky potraviny kyselinotvorné. Tepelně zpracované potraviny jsou tedy méně hodnotné a pro naše zdraví škodlivé (až toxické a karcinogenní). RAW food v praxi znamená stravování se především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, oříšky a semínky - syrovou rostlinnou stravou. Lidé, kteří se takto stravují, se nazývají vitariáni.

 

Vědeckými výzkumy bylo dokázáno, že po požití vařené stravy nastane v organismu nepřirozený stav - leukocytóza. Leukocytóza je pojem označující zvýšený výskyt bílých krvinek v krvi. Bílé krvinky jsou krevní buňky zajišťující funkci imunitního systému a objevují se v krvi vždy po vpádu neznámých či cizích látek do těla. Jinými slovy to znamená, že jakákoliv vařená strava je imunitním systémem těla vnímána jako cizí anebezpečná látka. Imunitní systém těla je tak s každým vařeným pokrmem vysilován a namáhán, což vede k postupnému snižování imunity, následkem čehož se stáváme více a více náchylnými k různým nemocím a alergiím.

 

Proč dát přednost čerstvým potravinám před vařenými? Hlavním důvodem je zachování původní struktury a složení potravin, které zabezpečují rovnováhu mezi stovkami a tisíci výživných látek. Tepelná úprava tuto rovnováhu a strukturu ničí, což způsobuje nadměrné zatížení (nejen) zažívacích orgánů. Při tepelném zpracování potravin dochází k denaturaci, což znamená, že potrava je zbavena vody. Tato voda je však pro zpracování tepelně upraveného pokrmu trávicím systémem nezbytně důležitá, proto ji tělo musí doplnit z jiných zdrojů, což vede k nutnosti pít několik litrů vody (druhořadé kvality) denně. Ta nejkvalitnější voda jakou si lze představit, se nalézá v čerstvém ovoci a zelenině. Proto vitariáni mají výrazně menší potřebu pít než lidé stravující se vařenou stravou. Tepelná úprava pokrmů dále způsobuje srážení bílkovin. Denaturované bílkoviny jsou tělem obtížně využitelné a překyselují organismus. Překyselení organismu je přehlíženým problémem dnešní doby. Pokud je organismus překyselený, má nadměrnou spotřebu minerálu vápníku (potřebuje jej k navození rovnováhy v těle) a proto si jej bere ze zubů a kostí, což nezvratně vede k osteoporóze. Také tuky, jež projdou tepelnou úpravou mění svou strukturu; stávají se karcinogenními, což má následně fatální vliv na propustnost buněčných stěn. Cukry po tepelné úpravě karamelizují a rovněž se stávají těžko stravitelnými. Nestrávená a nestravitelná potrava podléhá kvašení a hnilobnému rozkladu, a zanáší střevní trakt. To vytváří dokonalé přostředí pro výskyt a růst plísní, a jiných nežádoucích mikroorganismů.

 

Dalším důvodem je, že tepelné zpracování ničí některé vitamíny a minerály obsažené v potravě - většina vitamínů a některé minerály nevydrží vystavení určité teplotě vůbec. Jiné zůstanou, avšak v již modifikované podobě. Minerály tak například mění svoji podobu z organicky vázaných na anorganické. Jako takové jsou však lidským tělem buď nevyužitelné nebo rovnou škodlivé. Například železo je jako organicky vázaný prvek pro tělo nezbytnou základní živinou, ve své anorganické podobě je však pro lidský organismus zcela nepoživatelné. Anorganické minerály se spolu s vařeným pokrmem dostávají do krevního oběhu, kde se usazují v tepnách a kloubech, které tím ztrácí svou pružnost a pohyblivost. Často se uvádí, že některé potraviny je musí být tepelně zpracovány, aby se z nich mohly určité látky lépe uvolnit. Zapomíná se ovšem na to, že tyto látky jsou uvolněny v denaturované a anorganické podobě, a že desítky jiných látek jsou nenávratně zničeny.

 

Třetím argumentem pro syrovou rostlinnou stravu je její enzymatická aktivita. Enzymy znamenají život. Jsou katalyzátory všech procesů v lidském těle, zajišťují mimo jiné vstřebávání a využití vitamínů, minerálů a trávení ostatních živin. Rostliny v sobě obsahují přesně takové složení a množství enzymů, jaké je zapotřebí k jejich rozložení. Teplota 40-45°C představuje hranici, za kterou je převážná většina enzymů zničena. Enzymy jsou tak ukazatelem míry znehodnocení potravin. Schopnost lidského organismu vyrábět si vlastní enzymy je limitována, a pravidelná konzumace vařené stravy (chudé na enzymy) vede ke zhoršování metabolismu bílkovin, škrobů a tuků, k vyčerpávání organismu a oslabené imunitě. 

 

Celkově tedy ve srovnání s čerstvou rostlinnou stravou nedodává tepelně upravená strava tělu dostatek esenciálních živin, většinou pouze prázdné kalorie a znehodnocené složky potravy, jež zatěžují trávicí a vylučovací orgány. Důsledkem je pak nadměrně toxický stav buněk, snížená vitalita a nervový potenciál, chronická únava, oslabená imunita a acidóza (překyselení) organismu, s čímž souvisí řada nemocí a civilizačních neduhů, včetně předčasného stárnutí. Člověk je jediný tvor na této planetě, který si svou stravu tepelně upravuje. Je také jako jediný postižený takovým množstvím chorob. Vařením zbavujeme potraviny své přirozené chuti, což nás vede k potřebě užívání řady koření a zejména nadměrného množství soli. Nadměrná spotřeba soli vede k mnoha zdravotním komplikacím počínaje vysokým krevním tlakem a mrtvicí konče. 

 

Jasnou ukázkou rozdílu mezi syrovou (živou) a tepelně upravenou stravou je semínko slunečnice namočené do vody nebo zrnko obilí zasazené do země. Obojí začne klíčit, započne nový život. Naproti tomu pražené semínko nebo vařené obilí by v obou případech zplesnivělo. Klíčící semínko je továrna na výrobu živin, je skutečnou \"nutriční bombou\". V prvním případě tedy konzumujeme živou stravu, jež tělo vyživuje a léčí, v druhém jen prázdnou hmotu, která náš organismus zanáší a oslabuje.

 

Konzumace syrové stravy má svá velká plus - zcela přirozeným a nenásilným způsobem se nám upraví tělesná váha, zjemní a vyčistí se pleť, vlasy zhoustnou, přestane nás obtěžovat pálení žáhy, máme spoustu energie a menší potřebu spánku, protože tělo již nemusí vydávat tolik energie na trávení vařené stravy. Náš organismus projde celkovým omlazením. Syrové rostlinné potraviny jsou téměř výhradně zásadotvorné, proto nedochází k acidóze (překyselení) organismu a jejím následkům jako je např. rakovina. Při konzumaci živé stravy jsme a zůstaneme zdraví. Po psychické stránce nás tento typ stravování ovlivňuje tak, že jsme více v pohodě, reagujeme klidněji na stresové situace a máme jasnou, kreativní mysl. Zkrátka, cítíme se výborně a celkově záříme zdravím.

 

Přechod na vitariánskou stravu nemusí být vůbec lehký, proto přecházejme postupně tím, že budeme zvolna navyšovat podíl syrové stravy v našem jídelníčku. Při okamžitém přechodu z vařené stravy na 100% syrovou stravu totiž zpravidla nastává velmi silný detox těla (organismus se zbavuje nastřádaných nečistot a překyselení) se všemi jeho nepříjemnými projevy, jako je např. bolest hlavy, vyrážka (akné), střídání nálad, zvýšená únava atp. Tyto symptomy po určité době odezní, ale byla by škoda, kdyby se kvůli počátečním těžkostem na RAW food zanevřelo. Proto je pozvolný přechod na syrovou stravu vhodnější a příjemnější.

 

V létě je přechod na raw food určitě snadnější. Vlivem okolních teplot má tělo potřebu se zchladit a to mu konzumace ovoce a zeleniny, zejména melounů a okurek, příjemným způsobem umožní. Navíc léto nás ke konzumaci většího množství ovoce a zeleniny přímo vybízí - plody nabité životadárnými látkami nám dozrávají téměř „pod nosem“ a je snadné se k čerstvě utrženému ovoci a zelenině dostat, ať již na vlastní zahrádce či různých farmářských trzích. Léto je pro vitariány obdobím hojnosti. Avšak ani v zimě nijak nestrádají. Z lokálních zdrojů se na jejich kuchyňských stolech objevují uskladněná jablíčka, mrkev, houby, dýně, kysané zelí, (naklíčená) semínka a oříšky a sušené plody. Do smoothie a pokrmů dále přidáváme superfoods a zelené potraviny (zelený ječmen, chlorella, spirulina). Naklíčená semínka (např. pohanka, slunečnice, cizrna, mungo či vojtěška) by měla být v zimě a časném jaře nedílnou součástí syrového jídelníčku. A když teplota padá k mrazu a potřebujeme se zahřát, přidáme do pokrmů (nejlépe čerstvé) chilli papričky, křen, česnek, cibule, zázvor, skořice apod. Výborně zahřívá také pohanka, ořechy a semínka. Může se na první pohled zdát, že vitariáni mají velmi omezený jídelníček a chutí na výběr, ale opak je pravdou. Při bližším prozkoumání zjistíte, že v oblasti rostlinné stravy je nekonečná hojnost a pestrost potravin i lahodných chutí.

 

Vitariánství je synonymem pevného zdraví. Díky rostlinné syrové stravě se náš organismus pročistí (detoxikuje se) a my můžeme dát lékařským ordinacím sbohem. Vyjděme tedy vstříc zářícímu zdraví a psychické pohodě za pomoci živé stravy – je to snadnější než se může zdát!

 

 

Zařazení RAW stravy do jídelníčku Vám přinese:

 

  • postupnou eliminaci zdravotních problémů díky silné imunitě! 
  •  oddálení stárnutí! RAW strava má díky enzymům nesporný vliv na udržení mladého vzhledu, má tzv. anti-ageing efekt!
  •  čistou a zářivou pleť díky nenásilné a přirozené detoxikaci!
  • konec počítání kalorií! Po přechodu na raw stravu silnější typy zhubnou a váhu si snadno drží.
  • konec pálení žáhy! RAW stravou nezatěžujeme trávící systém tak jako tepelně upravenou stravou, takže po jídle nedochází k pálení žáhy - trávíme snadno a rychle.
  • konec únavy a spoustu energie! Energii doplňujeme s každým soustem.
  • jasnou a kreativní mysl, probuzení Vaší vnitřní intuice.
  • více psychické pohody a stabilně dobrou náladu! :)

 

 






Allnature Bio Chia semínka 1000 g

naše cena 499 Kč

skladem


BIO RAW máslo z konopných semínek 250 g

naše cena 228 Kč

skladem


BIO RAW máslo z meruňkových jader 250 g

naše cena 208 Kč

skladem


ČOKOLÁDA ORANGE - QUINOA CRUNCH BIO RAW

naše cena 94 Kč

skladem


Čokoládový sen BIO RAW 150 g Lifefood

naše cena 108 Kč

skladem
novinka


Crawnchies dýňové s kurkumou BIO RAW

naše cena 49 Kč

skladem


Crawnchies s mořským salátem BIO RAW

naše cena 49 Kč

skladem




Datlová pasta Bombus 1 kg

naše cena 99 Kč

skladem


Dulse celý list 50g BIO RAW Lifefood

naše cena 108 Kč

skladem
novinka


Dýňové semínko 100g BIO RAW Lifefood

naše cena 71 Kč

skladem
novinka


Iswari Bio Raw čokoláda Gojinger 75 g

naše cena 94 Kč

skladem




novinka










KOKOSOVÝ OLEJ EXTRA PANENSKÝ BIO 270ml

naše cena 181 Kč

skladem


KONOPNÝ CHLÉB NEPEČENÝ BIO 90 G

naše cena 69 Kč

skladem




LIFE CRACKERS Konopné s chia BIO RAW 90g

naše cena 71 Kč

skladem




novinka




LIFE SNACKS Indické kešu BIO RAW 80g

naše cena 99 Kč

skladem


LIFE SNACKS Teriyaki mandle BIO RAW 90 g

naše cena 77 Kč

skladem












Lifebar BIO brazilská BIO 47 g

naše cena 32 Kč

skladem


Lifebar BIO kokosová BIO 47 g

naše cena 32 Kč

skladem


Lifebar červená řepa BIO RAW 47 g

naše cena 45 Kč

skladem
novinka


Lifebar čokoládová BIO 47 g

naše cena 32 Kč

skladem




Lifebar plus brazil a guarana BIO 47 g

naše cena 35 Kč

skladem






















novinka


novinka


novinka




novinka








Olej kokosový 300 ml BIO COUNTRY LIFE

naše cena 144 Kč

skladem


novinka


novinka


Proteinová tyčinka Bombus Raw Protein BANANA 50g
běžná cena 30 Kč

naše cena 24 Kč

skladem
akce


Proteinová tyčinka Bombus Raw Protein PEANUT BUTTER 50g
běžná cena 30 Kč

naše cena 24 Kč

skladem
akce




Raw MINI čokoládka s chili BIO 15 g

naše cena 29 Kč

skladem


Rawmeo kuličky Jamaica BIO RAW  60 g

naše cena 49 Kč

skladem




Rawmeo kuličky mix BIO RAW  62 g Lifefood

naše cena 47 Kč

skladem