Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Podporuje mojeID

Úvod » » Přísady na vaření a pečení » Oleje a másla » Za studena lisované oleje

/ Za studena lisované oleje

Mezi běžnými oleji a oleji lisovanými za studena jsou velké rozdíly jak nutriční, tak chuťové. Rozdíly jsou i v použití olejů.

Rafinované oleje

Běžně prodávané oleje jsou získávané extrakcí za využití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Jsou obecně daleko lacinější, protože tyto postupy umožňují daleko vyšší výtěžek. Za vysokých teplot však vzniká řada páchnoucích či toxických látek. Tyto látky spolu se zbytky rozpouštědla se musí odstranit tzv. rafinací. Zároveň se však odstraní i všechny látky, vyskytující se v oleji ve stopových množstvích. Získáme tak čistý tuk bez původní chuti a vůně. Jinými slovy, rafinované oleje jsou si navzájem velmi podobné a můžeme je libovolně zaměňovat. Takto rafinované oleje jsou běžné v naší kuchyni.

 Panenské oleje

Na opačné straně pak stojí panenské, neboli za studena lisované rostlinné oleje. Tyto oleje se šetrně lisují bez využití vysokých teplot a další nutné rafinace. Obsahují v oleji rozpustné vitaminy, přítomné v původní rostlinné surovině (hlavně vitamin E), cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny. Pro chuť oleje jsou velmi důležité přírodní aromatické látky, které v oleji zůstanou při lisování za studena. U těchto olejů jsou velmi důležité tipy na použití, protože obsažené mastné kyseliny se za vysokých teplot ničí a mohou se přeměnit na škodlivé látky. Nevýhodou lisování za studena je malý výtěžek lisování. (Rostlinná surovina se po vylisování za studena často dále zpracovává obvyklým způsobem pro získání běžného rafinovaného oleje.) Oleje lisované za studena jsou proto dražší než rafinované oleje. Dobrým kompromisem je používat oleje lisované za studena do pokrmů studené kuchyně a pro konečnou úpravu vařených či pečených jídel (např. na kaše, na brambory, do hotové polévky atd.) a pro smažení používat rafinované oleje.