S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Podporuje mojeID


Strava ze supermarketů

Zelenina, uzeniny a další potraviny ze supermarketů mohou občas blokovat střevní bakterie, které jsou zodpovědné za správnou funkci imunity. Potvrzuje to výzkum společnosti Pharmaceutical Biotechnology a Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Vědci srovnávali, jak ovlivňují střevní mikroflóru potraviny z domácích zdrojů a z běžného prodeje.
 
Potraviny ze supermarketů blokují přátelské střevní bakterie.
Ve střevech sídlí stamiliardy bakterií, které ovlivňují tělesnou i duševní kondici. Potrava je tedy jedním z rozhodujících faktorů, zda bude člověk zdravý, nebo mu naopak hrozí alergie, ekzémy, deprese, cukrovka či Crohnova choroba.
 
Čeští vědci se zaměřili na rozdíl, jak působí na stav mikroflóry běžné potraviny, zejména trvanlivé, a produkty domácí či bio provenience.
 
„Zkoumali jsme, nakolik je obsah různých konzervantů a stabilizátorů v potravinách denní spotřeby klíčový pro vývoj střevní mikroflóry,“ vysvětlil Petr Ryšávka, vedoucí týmu Pharmaceutical Biotechnology. Část testů prováděl rovněž tým Ivany Márové, vedoucí Ústavu chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické VUT.
 
„Zakoupenou potravinu jsme rozmixovali, naředili fyziologickým roztokem a vložili do ní definované množství probiotických bakterií. Tuto směs jsme kultivovali a následně stanovovali, kolik bakterií přežilo, či zda se jejich počet nezvýšil,“ popsal Ryšávka.
 
Jednoduše řečeno, výzkumníci sledovali, co potravina dělá se střevní mikroflórou, která zodpovídá za imunitu, obezitu a také za psychiku.
 
Výsledky, které tým brněnských vědců získal, jsou podle nich v některých případech alarmující a potvrzují obavy o kvalitu potravin, které většina lidí konzumuje.
 
„Typickým příkladem je listový salát. Na salátu z Polska, koupeném v supermarketu, rostly probiotické bakterie výrazně méně, než na domácím salátu ze zahrady. Rovněž domácí uzenina na rozdíl od supermarketové uzeniny probiotické bakterie neinhibovala, čili na domácí uzenině rostly prospěšné bakterie výrazně lépe,“ upřesnil Ryšávka.
 
Také okurka ze Španělska vykazovala desetkrát nižší počty přátelských bakterií než okurka domácí. Jako rizikové se ukázaly některé typy trvanlivých majonézových salátů, které kvůli vysokému obsahu konzervantů budou konzervovat nejen salát, ale i střevní obsah konzumenta. Nebezpečné jsou sladkosti, kolové nápoje spolehlivě likvidují všechny vybrané přátelské bakterie.
 
Testy ukázaly, že například rohlík, hamburger, chipsy nebo makový závin, pokud obsahují konzervanty, mohou výrazně potlačovat množení vybraných přátelských bakterií.