Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po: Zavřeno
Út: Zavřeno
St: 17:00 - 19:00
Čt: 17:00 - 20:00
Pá: Zavřeno
So: Zavřeno
Ne: Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Těstoviny, rýže, luštěniny
- Luštěniny
- Cizrna 500 g BIO COUNTRY LIFE
Cizrna 500 g BIO COUNTRY LIFE

- Kompletní specifikace
- Související zboží3
- Cizrna 500 g BIO COUNTRY LIFEObjednáme pro Vás65,00 Kč56,52 Kč bez DPH
Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek. Vychutnejte si ji v biokvalitě.
Cizrna, tedy jeden z jejich druhů, cizrna beraní neboliřímský hrách je pro svůj vysoký obsah živin jedna znejkvalitnějších a nejdůležitějšíchluštěnin proVaše zdraví. Po celém světě je známo 43 druhů cizrny, což svědčí o její rozmanitosi. Charakteristická je pro ní jemně oříšková chuť. Šlechtila se již před 7000 lety v oblasti dnešního Turecka a Sýrie. Největším producentem cizrny je v současnosti Indie.
Dodává tělu mnoho energie a je zdrojem nejdůležitějších živin.
Využití:
- kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
- polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
- karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
- omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
- zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
- saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
- pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
- Cizrnová moussaka
- Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.
Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: cizrna* (hrách římský). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Cizrnu namočte na 8 - 12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1 - 1,5 hodiny.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1525 kJ/364 kcal; tuky: 6 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,639 g; sacharidy: 60,7 g; z toho cukry: 10,3 g; bílkoviny: 19,3 g; sůl: 0,16 g.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.