Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Podporuje mojeID

Úvod » BIO A NEBIO POTRAVINY » Luštěniny, těstoviny » Luštěniny » Čočka červená půlená 500 g COUNTRY LIFE


        

Čočka červená půlená 500 g COUNTRY LIFE

Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuků. Je bohatá na kyselinu listovou a železo.

skladem

 

Číslo produktu: B8595016597511
EAN kód: 8595016597511
naše cena bez DPH: 42 Kč
naše cena s DPH (15 %):
48 Kč

do košíku:
  ks  

Červená čočka je druhem čočky, která se prodává slupky zbavená a která je uvnitř spíše než červená oranžová. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Obsahuje také vlákninu.

Využití:

  • polévky - čočku přideje do zeleninové polévky nebo z ní umixujte hladký krém s řádnou dávkou horké vody, krém ochuťte česnekem a chilli, exotickou verzi můžete mít, pokud přidáte kokosové mléko a kurkumu
  • kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
  • pomazánka - rozmixovaná čočka a jáhly dohromady skvěle fungují jako chutná pomazánka
  • zahušťování - s uvařenou čočkou zahustíte guláš nebo jiné hutné třeba zeleninové jídlo v hrnci
  • rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
  • na sladko - čočku rozmixujete se smetanou a banánem, oblíbený pokrm především u dětí
  • salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
  • placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
  • Červená čočka je zbavená slupky, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Po uvaření se vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabránit, raději toho využijte a udělejte z ní třeba kaši nebo polévku.

Jelikož se nejedná o celá semena, červenou čočku nenaklíčíte. Říkáme jí sice červená, ale je spíše oranžová, po uvaření dokonce až žlutá. Pokud chcete mít čočku do červena, vařte ji s kari nebo kurkumou.

Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je značně v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso, protože velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích.

Složení: Čočka červená

Návod k přípravě: Červená čočka půlená je velice rychle uvařená, asi za 10 minut, a protože nemá slupku, je velice dobře stravitelná. Vařením ovšem svoji jasnou barvu ztrácí, můžeme ji proto dobarvovat kurkumou. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka. Vynikající je v jednoduché kombinaci s rýží či celozrnným chlebem.

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1325 kJ/312 kcal. Bílkoviny: 24,0 g. Sacharidy: 51,0 g (z toho cukry 2,4). Tuky: 1,3 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g). Vláknina: 3,9 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,04 g

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Alergeny: Baleno v prostředí, kde se zpracovávají i lepkové obiloviny.
Legislativní zařazení: Luštěniny – čočka drobnozrnná

  • Veganské
  • Ze surovin bez lepku
  • Bez přidaného cukru