Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Podporuje mojeID

Úvod » BIO A NEBIO POTRAVINY » Sušené plody, ořechy, semena » Semínka » Natural Jihlava sezam černý celý 100 g


        

Natural Jihlava sezam černý celý 100 g

Patří k nejstarším kořením na světě a je také uznávanou léčivou bylinou.

skladem

 

Číslo produktu: B8594010319617
Výrobce a dodavatel: Natural Jihlava
EAN kód: 8594010319617
naše cena bez DPH: 20 Kč
naše cena s DPH (15 %):
23 Kč

do košíku:
  ks  

Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Používá se v asijské kuchyni, je velmi dekorativní a nachází použití i v tradiční čínské medicíně. Černé sezamové semínko je velmi všestranné. Je vynikající na pečivu, v jogurtech a müsli, kaších, v chlebu, ve smažených asijských pokrmech a marinádách na maso. Ve skutečnosti lze přidat téměř všude - do polévky, omáčky na těstoviny nebo i guláše!

Má vyrovnanou povahu, tzn., že není ani studený ani nezahřívá, jeho chuť dle Trad. čínské medicíny je sladká.

Posiluje esenci ledvin (možnost početí, plodnost, kvalita a délka života, imunita) a játra, a zvlhčuje střeva, ostatně jako většina semen.

Patří k nejstarším kořením na světě a je také uznávanou léčivou bylinou.

  • Namátkou příznivě ovlivňuje (snad jsme neřekli léčí, to se teď nesmí): revmatismus, zácpy, suchý kašel, rozostřené vidění, zvonění v uších, urémie, bolesti v kříži, slabá kolena, ztuhlé klouby, nervozita, tiky, bolesti hlavy, zvyšuje nedostatečnou produkci mléka kojících maminek, používá se u předčasného šedivění, u starších osob na doplnění ledvin.
  • Doporučení: o uživání všech léčivek je dobré se poradit s praktikm TČM, samostatně dlouhodobě užívané byliny, v podstatě i běžné potraviny vytvářejí disharmonie v těle, které se pak musí zase nějakou dobu ladit :-)

Před použitím je třeba je podrtit či povařit samostatně či v jídlech aspoň 20 minut. U průjmů ze slabosti sleziny je třeba nadrcené semínko na sucho opražit na pánvi s trochou soli (makrobiotici znají jako gamasio).

Obsahuje značné množství vápníku (Ca), nejvstřebatelnější forma Ca je v TAHINI - SEZAMOVÉM MÁSLE, neboť má nižší obsah vlákniny než samotné semínko. Tahini se nemá používat syrové pro velkou zátěž jater, žlučníku a slinivky, ale povařené s vodou a zelenými natěmi vzniknou vynikající pomazánky.

  • Další nejdůležitějších látky v sezamu: 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16% sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to thiamin (B1) - 1 mg, riboflavin (B2) - 0,25mg, niacin (B3) - 5mg, karoteny. Z minerálních látek: vápník 500 - 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.Užití v kuchyni: Sezam je vynikající zobání na chuť, jako sypání na pečivo, zdravé sušenky pro děti, či k přípravě na obrácené suši, nepostradatelná ingredience vhodná pro výrobu omáček, dresinků, polévek, jako přídavek do salátů, obilovin a mnoha dalších pokrmů.
  • Recept na Gomasio: 16 lžiček semínek (mohou být i jiná než sezam, ale sezam je základ), 8 lžiček soli. Semínka opražíme nasucho na pánvi, až začnou praskat. Poté hned odstavíme ze zdroje tepla. Jednu pětinu celých semínek odděláme a zbytek utřeme se solí v hmoždíři najemno. Tento krok je velmi důležitý, protože právě při tření semínek se solí vzniká chemická reakce, kdy sůl reaguje s olejem ze semínek a mění se tak na mnohem příznivější pro lidský organismus. S gomasiem můžete solit úplně všechno. Navíc tento způsob solení napomáhá odvykání od nadměrného solení.