Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Podporuje mojeID

 

BIO A NEBIO POTRAVINY / Přepuštěné máslo ghí

Přepuštěné máslo ghí

V doslovnějším překladu je výstižnější použít pro tento produkt název – přečištěné máslo. Logicky se v tomto momentě nabízí otázka: co je přepuštěné máslo? Jedná se o tradiční úpravu kravského másla, v Indii známou pod názvem ghí. Jeho výjimečné chuti a vynikajících zdravotních účinků využívala například již velmi známá kuchařka – Marie Dobromila Rettigová. Historie přepuštěného másla má však daleko hlubší kořeny.

Historie přepuštěného másla ghí

Odkud vlastně pochází přepuštěné máslo a na co je vhodné? Pro neznalé opravdu spousta dalších otázek. Přepuštěné máslo neboli ghí někdy také ghee, je prapůvodní sanskrtský termín právě pro přepuštěné máslo.

Název ghí je spojován s ajurvédou -  pět tisíc let starou indickou medicínou. Vychází z ní nejenom stará čínská medicína, ale i veškerá západní. Ajurvéda je dokonce od roku 1982 uznávanou alternativní medicínou a to Světovou zdravotnickou organizací a to zcela právem. Vždyť ghí napomáhá trávení, velmi dobře upravuje hladinu lipidů a tolik diskutovaného cholesterolu, pozadu nezůstává ani v případě vyživování nervových buněk – podporuje schopnost učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, vynikající je též při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Při spojení s léčivými bylinami získává naše tělo největší prospěch.

Ovšem ani v našich krajích není ghí žádnou novinkou. Za dob našich babiček, kdy nebyly lednice ani mrazáky, pouze chladné sklepy, se máslo a mléko zpracovávalo právě tímto způsobem. Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo (někde známé jako šmolc) používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů, buchet a spousty dalších dobrot.

Kde všude znají přepuštěné máslo ghí

Ghí nepoužívají pouze v Indii, ale i kultury mimo ni. Například Egypťané ho nazývají samna baladi. Egyptské ghí je prakticky totožné s indickým a to jak výrobou, tak v konečném výsledku. V Etiopii se nazývá niter kibbeh a připravuje se velmi podobně. Ovšem díky přidanému koření během jeho výroby, získává výraznější chuť. Marocké přepuštěné máslo jde v tomto ohledu ještě dál - výsledkem kořeněného ghí, jež zraje v zemi po dobu několika měsíců a někdy dokonce i let, je produkt  nazývaný smen. V severovýchodní Brazílii je nesmírně populární výrobek, nazývaný manteiga-da-terra (máslo země), který je velice podobný.
V posledních letech se přepuštěné máslo dostalo i do podvědomí českých kulinářů a to nejen pro svoji vynikající chuť, ale i pro mnoho benefitů z oblasti zdraví a krásy,

Máslo ghí v kuchyni

V současné době je máslo ghí velmi oblíbeným kulinářským produktem nejlepších francouzských kuchařů a stále více proniká i do kuchyní českých restaurací. Velkou  oblibu získal díky svým neoddiskutovatelným vlastnostem, jako je velmi vysoký bod zápalnosti (během vaření netvoří žádný dým), má vynikající chuť a vůni (ořechovou) a perfektně se pojí s všemožnými druhy bylin a koření.

Přepuštěné máslo ghí se právem stalo nejlepší mastnou složkou při přípravě jídel s kořením, protože je schopno vyloučit veškeré éterické oleje. Tyto vlastnosti z něho tvoří naprostou jedničku na trhu s tuky. Díky jeho příjemné chuti a lehké stravitelnosti mu nemůže konkurovat žádný jiný olej na vaření. Hodí se tedy do každé kuchyně a použít se dá všude tam, kde jsou využívány ostatní oleje nebo tuky. V praxi to znamená pro pečení, smažení, zjemnění pokrmů, ale klidně i k dušení zeleniny anebo do sladkých moučníků. Tyto jsou z ghí obzvlášť vynikající, protože dlouho vydrží jako čerstvé, jsou dobře stravitelné a navíc obsahují mnoho energie.

Výroba přepuštěného másla ghí

Samotná výroba ghí se může zdát složitá a pro někoho pracná. Připravuje se totiž pomalým přepouštěním másla, což znamená rozehříváním ve vodní lázni. Tím se z něj odpařuje voda včetně ostatních příměsí, až zbude průzračný tuk žlutavé barvy. Ten má daleko vyšší stupeň přepalování. Jen pro srovnání: u přepuštěného másla se uvádí 200 –250°C, kdežto u klasického másla je to pouhých 150 -180°C. Navíc má ghí daleko delší trvanlivost a to i mimo lednici. Správně připravené ghí, uchovávané v uzavřených nádobách a uložených na chladným a suchých místech, vydrží dlouhé měsíce.

A jak ho máte používat? Je to jednoduché. Prostě vypusťte klasické tuky a vyměňte je za ghíčko. Používejte ho prostě všude tam, kde chcete cítit jemnou chuť a vůni másla.

Všestranné účinky ghí na zdraví a krásu

Ghí se může používat prakticky na vše, jelikož má vysoce hojivé a regenerační účinky. Jak již bylo zmíněno, používá se nejenom vnitřně, ale i zevně. Je vhodné na mazání rukou, obličeje i při lehkých spáleninách. Objevte si i vy to svoje ghíčko, protože každé má svoje účinky.

Naučte se i vařit s tímto vynikajícím a lahodným máslem. Experimentujte s kořením a různými příchutěmi. Nechte se doslova unést jeho příjemnou chtí a vůní. Věřte, že fantazii s ghíčkem se opravdu žádné meze nekladou.








Bio Dobré ghí, 450 ml

naše cena 257 Kč

skladem


BIO Ghí – přepuštěné máslo 450 ml

naše cena 278 Kč

skladem


BIO Ghí – přepuštěné máslo 720 ml

naše cena 399 Kč

skladem








DOBRÉ GHÍ - NATURAL 60 ml

naše cena 45 Kč

skladem


Dobré Ghí - přepuštěné máslo 450 ml

naše cena 221 Kč

skladem




Ghí bylinné s eleuterokokem 220 ml

naše cena 149 Kč

skladem


Ghí bylinné s gotu kolou 220 ml

naše cena 149 Kč

skladem


Ghí bylinné s kotvičníkem 220 ml

naše cena 149 Kč

skladem


Ghí bylinné s kurkumou 220 ml

naše cena 149 Kč

skladem


Ghí české - přepuštěné máslo 450m

naše cena 269 Kč

skladem


Ghítela BIO 230g České Ghíčko
běžná cena 155 Kč

naše cena 145 Kč

skladem
akce


Přepuštěné máslo GHI 220 ml BIO

naše cena 176 Kč

skladem