Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po: Zavřeno
Út: Zavřeno
St: 17:00 - 19:00
Čt: 17:00 - 20:00
Pá: Zavřeno
So: Zavřeno
Ne: Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Obiloviny
- Nezpracované obiloviny
- Amarant 500 g BIO COUNTRY LIFE
Amarant 500 g BIO COUNTRY LIFE

- Kompletní specifikace
- Související zboží8
- Amarant 500 g BIO COUNTRY LIFEDo 15 pracovních dnů48,00 Kč41,74 Kč bez DPH
Amarant je možné přidávat do obilninových jídel a zlepšovat tak jeho výživovou hodnotu. Je přirozeně bezlepkový.
Amarant můžeme použít např. pro přípravu rizot nebo plněných paprik. V tom případě je vhodné kombinovat jej vždy s rýží či jinou obilovinou, a to přibližně v poměru 1 díl amarantu na 4 díly jiné obiloviny.
Využití:
- příloha - amarant můžeme k pokrmům přidávat jako přílohu samotný nebo ho lze kombinovat s rýží, jáhly a kukuřicí, vždy kombinujte 1 díl amarantu a 4 díly jiné obiloviny
- kaše - 100 g amarantu vařte 20 minut s 300 ml tekutiny, občas promíchejte, přidejte 4 lžíce ovesných vloček a 200 ml tekutiny, poté vařte ještě 5 minut a máte hotovo, dozdobte a dochuťte dle libosti ořechy, ovocem a kořením
- polévka - do vaši oblíbené polévky zkuste při vaření (například spolu s bramborami) přidat 4 lžíce amarantu
- pudink - 60 g amarantu propláchněte a vařte ho v cca 300 ml tekutiny asi 20 minut, po uvaření přisypte kakao a skořici, nechte vychladnout a přimíchejte předem namočená chia semínka (5 g), dochucujte medem a citrónem, před podáváním zchlaďte směs přes noc v ledničce
- zeleninový salát - uvařený a vychladlý amarant smíchejte s oblíbenou čerstvou zeleninou
- rizoto - přidejte amarant do rizota nebo třeba i do zeleninového kuskus
- popcorn - tedy spíš popamarant, pořádně rozehřejte vyšší hrnec, přisypte 2 lžíce amarantu, po chvíli začne pukat, když vypuká většina, přesypte ho do mísy
- alegría - mexická sladká pochoutka, nejdříve si připravíte popamarant (půl šálku nevypukaného), poté na mírně rozehřátou pánev dejte 3 lžíce medu, následně přidejte popamarant, špetku soli a 3 lžíce kakaa, vše řádně promíchejte a směs natlačte do malého pekáčku (na chleba), nechte zchladnout a poté krájejte na plátky
Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.
Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem. Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu.
Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
Složení
Amarant*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Propláchnutý amarant vařte v dvojnásobném množství vody cca 30 minut a nechte pod pokličkou dojít.
Výživové údaje na 100 g výrobku: 1553 kJ/371 kcal; tuky: 7 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 1,5 g; sacharidy: 65,3 g; z toho cukry: 1,7 g; bílkoviny: 13,6 g; sůl: 0,01 g.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Amaranth.