Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po: Zavřeno
Út: Zavřeno
St: 17:00 - 19:00
Čt: 17:00 - 20:00
Pá: Zavřeno
So: Zavřeno
Ne: Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Sušené plody, ořechy, semena
- Semínka
- Chia semínko - Natural 500g
Chia semínko - Natural 500g

- Akce
- Kompletní specifikace
- Chia semínko - Natural 500gSkladem113,00 Kč98,26 Kč bez DPH
Charakteristickým znakem chia semínek je nadměrná schopnost vázat na sebe vodu.
Semínka chia mají vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu), jež patří k nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia lze zaznamenat po několika málo minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou, ať už s čistou vodou, mlékem, ovocnou/zeleninovou šťávou, jogurtem nebo cottage sýrem apod. Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, ať už během výkonu sportu, tance, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke značnému pocení a tím ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.
Stejným principem semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami. Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku semínek chia.
Chia semínka odjakživa patřila k základním pilířům stravy v jihozápadní části dnešního Mexika. Říká se jim potrava běžců, protože tuto vysokoenergetickou potravu při svých výpravách konzumovali už Aztékové a jedna lžička semínek jim stačila bez únavy pochodovat 24 hodin. Po namočení semínek do vody se kolem nich vytvoří gel, který zpomaluje v žaludku přeměnu polysacharidů na monosacharidy, čímž se stabilizuje kolísání cukru v krvi. Díky schopnosti zadržování tekutin navíc prodlužují hydrataci buněk v těle.
Chia semínka obsahují 3 × více omega mastných kyselin než obiloviny a jsou bohatá především na kyselinu linoleovou, kterou tělo není schopno syntetizovat. Semínka podporují normální trávení, vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, a zahánějí pocit hladu, žízně a únavy. Jsou vhodná pro bezlepkovou i diabetickou dietu a lze je konzumovat buď přímo, nebo namočená v tekutině, případně přidaná do vařených a pečených pokrmů.
Složení
100% celé semínko Chia (Salvia hispanica)