Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po 11- 18 hod
Út 09- 18 hod
St 11- 18 hod
Čt 11- 20 hod
Pá 11-17hod
So- Ne Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Luštěniny, těstoviny
- Luštěniny
- Hatomugi Laos, perlivý ječmen(slzovka) 300 g
Hatomugi Laos, perlivý ječmen(slzovka) 300 g
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Hatomugi Laos, perlivý ječmen(slzovka) 300 gSkladem146,00 Kč126,96 Kč bez DPH
Perlivý ječmen Hatomugi Laos SUNFOOD jsou biosemena divoké trávy, která mají očistný účinek na organismus. Jí se zrna i pije odvar. Vhodné pro zlepšení pleti a celkovou očistu organismu.
Použití: Propláchnout a vařit cca 60 min. Lze pít i vývar.
Složení: perlivý ječmen Hatomugi Laos.
Dávkování: 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce
Uplatnění v kuchyni
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).
Vyzkoušejte sami...
- Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
- Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
- Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
- Výborná je s houbami připravený jako „kuba".
Recepty:
- Slzovková bramboračka: slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.
- Slzovka se zeleninou: nNa pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.
- Pro posílení imunity: v Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve. Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.