Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po: 17:00 - 19:00
Út: 9:00 - 1700
St: 17:00 - 19:00
Čt: 17:00 - 20:00
Pá: Zavřeno
So: Zavřeno
Ne: Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Sušené plody, ořechy, semena
- Semínka
- Len hnědý 300 g BIO COUNTRY LIFE
Len hnědý 300 g BIO COUNTRY LIFE

- Akce
- Kompletní specifikace
- Len hnědý 300 g BIO COUNTRY LIFESkladem37,00 Kč32,17 Kč bez DPH
Lněné semínko, tento běžný produkt, který je užíván již celá staletí, začíná být dnes ceněn pro své vlastnosti, které přispívají ke zdraví. Ořechová chuť lněného semínka může přispět k lahodnosti řady pokrmů.
Lněné semínko má příjemnou oříškovou chuť. Lépe se stravuje rozemleté a může sloužit jako náhražka oleje nebo vejce v různých pokrmech. Jeho výhodou je dobrá skladovatelnost a vysoká trvanlivost. V biokvalitě.
Využití:
- náhražka margarínu, oleje - lžíce mletého semínka nahradí lžíci margarínu nebo oleje v receptech, při pečení pak pečivo rychleji hnědne
- náhražka vejce - smíchejte lžíci mletého semínka, 3 lžíce vody a nechte odstát pár minut, poté přidejte do těsta místo vejce
- kaše - svou oblíbenou snídani ve formě kaše můžete zasypat tímto semínkem
- pečivo - domácí housky nebo chleba lze obohatit přidáním celého semínka do těsta
- polévky - v zeleninových polévkách budou celá semínka dobře chutnat
Lněné semínko je třeba řádně rozkousat nebo lépe rozemlít, aby se lépe trávilo. Po rozemlet je nutné ho rychle konzumovat, jinak má tendenci žluknout. Celá semínka ale jinak mají skvělou trvanlivost. Skladované v pokojové teplotě vydrží dokonce jeden rok, v ledničce se jeho chuť až 3 měsíce vůbec nezmění.
Lněné semínko se získává z byliny s názvem len setý. Pěstuje se nejen pro semínka, ale i pro lněné vlákno, které se využívá především v textilu. Len je člověku známý už od starověku a pochází z Asie. Semínka se také často používají k výrobě oleje.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Len hnědý semena*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: K přímé spotřebě.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 2234 kJ/534 kcal; tuky: 42,2 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 3,7 g; sacharidy: 28,9 g; z toho cukry: 1,6 g; bílkoviny: 18,3 g; sůl: 0,07 g.
- Složení: produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
- Návod k přípravě: Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít 3 pl mletého lněného semínka. (Pečené výrobky budou rychleji hnědnout.) Namísto jednoho vejce můžete v receptech (lívance, vdolečky, koláče) použít 1 pl mletého lněného semínka plus 3 pl lžíce vody. (Nechte vodu smíchanou s namletým lněným semínkem nejprve pár minut odstát.) Mleté lněné semínko můžete uchovat v ledničce až 90 dní bez toho, že by se změnila jeho chuť. Nejlepší však je umlít jej (v mlýnku) těsně před použitím. Lněné semínko vcelku může být uchováváno za pokojové teploty až jeden rok.
- Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2234 kJ/534 kcal Bílkoviny: 18,3 g Sacharidy: 28,9 g Tuky: 42,2 g Vláknina: 27,3 g Sodík 0,03 g
- Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %. Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
RECEPTY Lněný chléb
Kvásek: - 2 š vlažné vody - 1 1/2 kostky droždí (75 g) - 2 pl polohrubé mouky - špetka soli, špetka cukru
Do vlažné vody rozdrobíme droždí, zasypeme moukou, přidáme špetku soli a cukru, mírně promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě nakynout. Kvásek vylijeme do mouky promíchané s ostatními surovinami. - 8 š celozrnné mouky - 6 š polohrubé mouky - 1 š mletého lněného semínka - 1/2 pl soli, 1 pl cukru - 1 1/2 pl drceného kmínu (upražíme nasucho v pánvičce) - 3 šálky vlažné vody a olej na vymaštění
Po smíchání s vykynutým kváskem vypracujeme na polotuhé těsto, mírně zasypeme moukou a necháme vykynout. Těsto znovu promícháme a vytvarujeme, oddělíme část těsta do jedné formy a vytvarujeme podlouhlý váleček. Chlebovou obdélníkovou formu vymažeme olejem a vložíme těsto. Necháme nakynout, potřeme vodou a posypeme lněným semínkem. Pečeme v polovyhřáté troubě 50-60 minut. Po upečení chléb vyndáme z formy, mírně postříkáme vodou a dáme vychladnout na rošt, aby se zespodu nezapařil. Rozpis surovin je na více chlebů, které můžeme upéct najednou při jednom pečení a uložit do mrazničky do zásoby. Ušetříme tím čas.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích lnu na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Legislativní zařazení: Olejnaté semeno – len