Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po: 17:00 - 19:00
Út: 9:00 - 1700
St: 17:00 - 19:00
Čt: 17:00 - 20:00
Pá: Zavřeno
So: Zavřeno
Ne: Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Sušené plody, ořechy, semena
- Semínka
- Len hnědý 300 g COUNTRY LIFE
Len hnědý 300 g COUNTRY LIFE
- Akce

- Kompletní specifikace
- Související zboží3
- Len hnědý 300 g COUNTRY LIFESkladem21,00 Kč18,26 Kč bez DPH
Lněné semínko, tento běžný produkt, který je užíván již celá staletí, začíná být dnes ceněn pro své vlastnosti, které přispívají ke zdraví. Ořechová chuť lněného semínka může přispět k lahodnosti řady pokrmů.
Lněné semínko má příjemnou oříškovou chuť, lépe se stravuje rozemleté a může sloužit jako náhražka oleje nebo vejce v různých pokrmech. Jeho výhodou je dobrá skladovatelnost a vysoká trvanlivost.
Využití:
- náhražka margarínu, oleje - lžíce mletého semínka nahradí lžíci margarínu nebo oleje v receptech, při pečení pak pečivo rychleji hnědne
- náhražka vejce - smíchejte lžíci mletého semínka, 3 lžíce vody a nechte odstát pár minut, poté přidejte do těsta místo vejce
- kaše - svou oblíbenou snídani ve formě kaše můžete zasypat tímto semínkem
- pečivo - domácí housky nebo chleba lze obohatit přidáním lněného semínka do těsta
- polévky - v zeleninových polévkách budou namletá semínka dobře chutnat a polévku obohatí
Lněné semínko je třeba řádně rozkousat nebo lépe rozemlít, aby se lépe trávilo. Po rozemlet je nutné ho rychle konzumovat, jinak má tendenci žluknout. Celá semínka ale jinak mají skvělou trvanlivost. Skladované v pokojové teplotě vydrží dokonce jeden rok, v ledničce se jeho chuť až 3 měsíce vůbec nezmění.
Lněné semínko se získává z byliny s názvem len setý. Pěstuje se nejen pro semínka, ale i pro lněné vlákno, které se využívá především v textilu. Len je člověku známý už od starověku a pochází z Asie. Semínka se také často používají k výrobě oleje.
Složení
Len hnědý. Může obsahovat stopy lepku.
Návod k přípravě: Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít 3 pl mletého lněného semínka. (Pečené výrobky budou rychleji hnědnout.) Namísto jednoho vejce můžete v receptech (lívance, vdolečky, koláče) použít 1 pl mletého lněného semínka plus 3 pl lžíce vody. (Nechte vodu smíchanou s namletým lněným semínkem nejprve pár minut odstát.) Mleté lněné semínko můžete uchovat v ledničce až 90 dní bez toho, že by se změnila jeho chuť. Nejlepší však je umlít jej (v mlýnku) těsně před použitím. Lněné semínko vcelku může být uchováváno za pokojové teploty až jeden rok.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2234 kJ/534 kcal. Bílkoviny: 18,3 g. Sacharidy: 28,9 g (z toho cukry 1,6 g). Tuky: 42,2 g (z toho nasycené mastné kyseliny 3,7 g, mononenasycené mastné kyseliny 7,5 g, polynenasycené mastné kyseliny 28,7 g). Vláknina: 27,3 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,03 g, hořčík 392 mg (130,7% DDD), fosfor 642 mg (80,3% DDD), železo 5,73 g (40,9% DDD).
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Legislativní zařazení: Olejnaté semeno – len