Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po 11- 18 hod
Út 09- 18 hod
St 11- 18 hod
Čt 11- 20 hod
Pá 11-17hod
So- Ne Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Přísady na vaření a pečení
- Ochucovadla a sladidla
- Sladidla
- Melasa třtinová Classic 340 g RAYNER'S
Melasa třtinová Classic 340 g RAYNER'S

- Kompletní specifikace
- Melasa třtinová Classic 340 g RAYNER'SSkladem81,00 Kč70,43 Kč bez DPH
Jedná se o vedlejší produkt z výroby třtinového cukru. Má sirupovitou konzistenci a výrazně sladkou chuť. Je výtečnou náhražkou běžných sladidel a součástí amerických tradičních dezertů.
Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou - tedy většinu vitaminů B komplexu. Největším kladem tohoto sladidla, je velký obsah minerálů, obsahuje železo, měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řadu stopových prvků.
Tipy a recepty na použití třtinové melasy:
- pečení - melasa slouží dobře k oslazení pečených dezertů
- krémy - i studené dezerty můžete sladit melasou
- kaše - poté, co si svoji oblíbenou snídani posypete ovocem, ořechy nebo semínky, zalijte ji navrch ještě melasou
- zmrzlina - zkuste domácí zmrzlinu sladit melasou
- nápoje - čaj nebo smoothie, melasa bude výborným sladidlem u obou
Cukrová třtina je vysoká mohutná tráva, která může mít až 6 metrů. Ve stéblech se nachází dřeň s obsahem cukru kolem 20 %. Vyskytuje se pouze v tropických oblastech s bohatou půdou. Získává se z ní třtinový cukr a při jeho výrobě vzniká vedlejší zbytkový produkt, který nazýváme melasa. Někdy bývá nazývána také jako "černé zlato" nebo "černý zázrak". V severní Americe byla ještě ke konci minulého století melasa velmi oblíbeným sladidlem. Dodnes ji najdete v mnoha tradičních amerických receptech na koláče a pudinky.
Složení
Melasa z cukrové třtiny.
Návod k přípravě: Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel, melasa je vhodná také na pečení a vaření. Můžeme ji rozpustit v teplé vodě nebo sójovém nápoji Provamel.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1 640 kJ/ 393 kcal. Bílkoviny: 6,0 g. Sacharidy: 92,0 g. Tuky: 0,0 g.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C.
Alergeny: Oxid siřičitý.
Legislativní zařazení: Třtinová melasa