Využití:
- pochoutka - řasy mají výtečnou chuť i samotné, s wasabi mají intenzivnější pálivou chuť
- saláty - s řasami bude váš oblíbený zeleninový salát ještě chutnější a zajímavější, stačí je nasypat navrch
- polévky - řasu přidávejte až po uvaření, v polévce skvěle chutná a vzhledově se dá lehce zaměnit za pažitku nebo petrželku
- koření - rozdrcením řas získáte exotické koření, které můžete do pokrmů přidávat dle libosti
- luštěniny - když při vaření luštěnin přidáte řasu do hrnce, zkrátíte tím dobu vaření
Název "Nori" pochází z japonštiny a označuje jedlé mořské řasy. Běžně se s těmito řasami obaluje sushi nebo rýžové koule. Často se také používají jako obloha či koření do nudlí a polévek. Jsou proslulé výbornou chutí.
Největšími producenty této řasy jsou Japonsko, Korea a Čína. Rostlina vyžaduje neznečištěné prostředí, takže ji lze pěstovat jen v čistých pobřežních vodách. Pěstování je komplikované, je totiž potřeba čistá voda, správná teplota vody, kvalitní setba i správné načasování setby a sklizně. Řasy jsou sbírány tradičním způsobem, v některých oblastech dokonce stále ještě ručně. Následně se suší na slunci na listech papíru nebo se řasy rozdrtí a suší se na sítech. Nakonec se plátky Nori praží na sezamovém oleji a dochucují.
Složení
Mořské řasy 62 %, řepkový olej 33 %, jedlá sůl mořská 3 %, wasabi prášek 2 % . Může obsahovat korýše a stopy hořčice a sezamu.
Alergeny
Sezam
Skladování
Na suchém místě.