Otruby pomáhají dodat vlákninu do stravy. Vláknina odvádí z těla škodliviny, slouží jako kartáč, který vám posouvá potravu ve střevě a nabaluje na ni nepotřebné látky. Vzniká při zpravování obilnin, ale i ovoce nebo semínek.
Tipy a recepty na použití pšeničných otrub:
- pečivo - otruby můžete přidat do domácího chleba nebo třeba housek a obohatit je tak o vlákninu
- müsli - otruby vsypejte do vašeho oblíbeného müsli, výborné jsou například s jogurtem, chutnat vám budou i v domácích müsli tyčinkách
- sladké pečivo - zapracujte otruby do muffinů nebo sušenek a přidejte jim tak nový rozměr
- kaše - při snídani můžou být otruby i součástí kaše
- zahušťování - husté polévky jako zelňačka lze ke konci zahustit i otrubami, stačí po přidání už jen 5 minut povařit
Pšenice pochází z divokých trav a patří k nejstarším plodinám pěstovaným člověkem. Provází nás od počátků zemědělství, tedy mnoho tisíc let. Za tu dobu samozřejmě vznikla spousta druhů a odrůd.
Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Tato obilnina zůstává základem výživy člověka a poskytuje potravu většímu počtu obyvatel planety než kterákoliv jiná plodina.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Otruby PŠENIČNÉ*. Může obsahovat stopy arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologckého zemědělství
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě. Ráno na lačno 1 polévková lžíce denně. Možno konzumovat s jogurtem, nebo přidat do obilné kaše. Doporučená maximální denní dávka otrub (dvě polévkové lžíce) by se neměla překračovat.