Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po 11- 18 hod
Út 09- 18 hod
St 11- 18 hod
Čt 11- 20 hod
Pá 11-17hod
So- Ne Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Sušené plody, ořechy, semena
- Ořechy
- Para ořechy 100 g COUNTRY LIFE
Para ořechy 100 g COUNTRY LIFE
- Akce

- Kompletní specifikace
- Související zboží2
- Para ořechy 100 g COUNTRY LIFESkladem49,00 Kč42,61 Kč bez DPH
Strom, který dává para ořechy, je majestátný a krásný. Jelikož se ho zatím nepodařilo vyšlechtit, pochází většina ořechů prodávaných na trhu z divokých stromů v povodí Amazonky. Spolu s palmou a kokosovým ořechem jsou para ořechy rostlinou nejbohatší na nasycené mastné kyseliny. Para ořechy jsou bohaté na proteiny (asi 14 %), vitamin E, minerály (fosfor, hořčík a železo) a vysoký obsah vitaminu B1.
Využití:
- pochutina - ořechy jsou výtečné i jen tak samotné, můžete je třeba servírovat k horkému nápoji, když máte návštěvu
- dezerty - studené nebo pečené, ořechy se výborně hodí do těst, krémů nebo s nimi hotové pokrmy jednoduše posypte
- cukroví - ořechy můžete obalit v rozpuštěné čokoládě nebo je rozdrtit a udělat si ořechové kuličky třeba s rozmixovanými datlemi, karobem, kokosem a dalšími ořechy
- smoothie - nebojte se přidat para při přípravě vašeho oblíbeného smoothie
- zmrzlina - nahrubo nasekané ořechy, mražené banány, med a smetana udělají dohromady výbornou zmrzlinu, stačí společně rozmixovat
- polévky - nahrubo nasekané ořechy jsou vhodné k ozdobení polévek na talíři
- snídaně - oříšky můžete obohatit vaše oblíbené snídaňové müsli nebo kaši
- saláty - ovocné i zeleninové saláty jsou ideálními kandidáty pro přidání ořechů
- pomazánky - ořechy rozmixujte s luštěninami, tofu, semínky nebo zeleninou
- rizoto, kuskus - oříšky nasekejte a přidejte do zeleninového rizota nebo kuskusu
- nakládání - para můžete i naložit, do zavařovačky dáte ořechy, pepř, olivový olej, sůl a lahůdkové droždí, protřepete a necháte odležet v lednici přes noc
- namáčení - namočte ořechy přes noc do vody, budou chutnat čerstvě a budou jemnější
- pražení - 5 až 10 minut pečte v troubě, dokud para nezezlátnou, získají intenzivnější chuť
Para ořechy získaly svůj název podle přístavu Pará v Brazílii, odkud se vyvážely do Evropy. Rostou na stromu, který se jmenuje juvie ztepilá. Jedná se pouze o divoce rostoucí strom, jelikož se ho nepodařilo domestikovat. Jeho plody jsou tobolky. Domorodí sběrači je sbírají a vyloupou z nich až 22 semen na jednu tobolku. Kromě potravinářství se někdy plody využívají na výkrm kaprů.
Složení
PARA OŘECHY. Může obsahovat stopy lepku a ostatních skořápkových plodů.
Alergeny
Skořápkové plody
Návod k přípravě: Nejčastěji se jedí syrové. Musí se dobře rozžvýkat jako všechny ostatní olejnaté ořechy. Mohou se i péci, zpravidla v troubě 5 až 10 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu a příjemnou chuť.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2743 kJ/656 kcal. Bílkoviny: 14,3 g. Sacharidy: 12,2 g (z toho cukry 2,3 g). Tuky: 66,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 15,1 g). Vláknina: 7,5 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,003 g, thiamin 0,62 mg (44,3% DDD), vitamin E 5,7 mg (57% DDD), hořčík 376 mg (125,3% DDD), železo 2,4 mg (17,4% DDD), fosfor 725 mg (90,6% DDD), draslík 659 mg.
Skladování: Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny: Suché skořápkové plody. Může obsahovat stopy lepku.
Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – para ořechy