Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po 11- 18 hod
Út 09- 18 hod
St 11- 18 hod
Čt 11- 20 hod
Pá 11-17hod
So- Ne Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Obiloviny
- Nezpracované obiloviny
- Pohanka loupaná kroupy 500 g COUNTRY LIFE
Pohanka loupaná kroupy 500 g COUNTRY LIFE

- Kompletní specifikace
- Související zboží3
- Pohanka loupaná kroupy 500 g COUNTRY LIFESkladem47,00 Kč40,87 Kč bez DPH
Pohanka představuje bezkonkurenční zdroj rutinu. Pohanka z půdy vytahuje látky, které mohou být pro člověka užitečné.
Pohanka se k nám dostala ve 12. století z jižních svahů Himálaje. Svůj český název získala díky pohanským nájezdníkům, kteří ji do Evropy rozšířili. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobilniny – v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Pohanka v podobě loupaných krup je výchozí surovina pro výrobu všech dalších produktů vyráběných z pohanky.
Složení: Pohanka kroupy
Návod k přípravě: Před použitím pohanku properte v horké vodě a nechte na sítku osušit. Potom ji na pánvi na sucho opražte, až je pohanka horká. Zalijte vařící vodou, osolte a pod pokličkou duste na mírnějším ohni asi 15-20 minut. Při vaření dávkujte vodu tak, abyste ji nemuseli slévat (ztráta rutinu). Loupanou pohanku můžete přidávat do polévek jako zavářku (vaří se do měkka 3-5 minut). Velmi se osvědčila jako příloha (např. místo rýže).
Tipy a recepty na použití pohanky:
- jako příloha – všude tam, kde byste použili rýži nebo kuskus
- pokrm typu kuba – houby, majoránka, česnek
- zapečená pohanka se zeleninou – recept je uveden na straně 14 v Dobrotách podzim 2015
- sladké nákypy – uvařenou pohanku smíchejte s ovocem, přidejte ořechy, oslaďte sirupem, zalijte rostlinnou alternativou smetany a zapečte
- směsi na výrobu náplní – plněné papriky, zelné listy, rajčata, cukety nebo lilek
- rizota – výborný je v kombinaci s kulatozrnnou rýží
- do zeleninového salátu
- dortové korpusy – pohanku povařte v rostlinném nápoji a nechte ztuhnout v dortové formě
- snídaňová granola – pohanku propláchněte a nechte namočenou přes noc ve vodě, druhý den ji opět propláchněte a důkladně sceďte, přidejte oblíbené oříšky, sušené ovoce, semínka, skořici nebo karobový prášek, trochu olivového oleje a podle chuti oslaďte sirupem, směs pečte za průběžného promíchávání 1 hodinu v troubě při 110 °C, raw variantu sušte 10 hodin v sušičce, podávejte s bio jogurtem nebo rostlinným nápojem
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1435 kJ/343 kcal. Bílkoviny: 13,3 .Sacharidy: 71,5 g.Tuky: 3,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,74 g).Vláknina: 10,0 g.Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,001 g, hořčík 231 mg (77% DDD), fosfor 347 mg (43,4% DDD), draslík 460 mg, niacin 7,02 mg (39% DDD), riboflavin 0,43 mg ( 26,6% DDD).
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek – pohanka, kroupy