Svatoslavova 27, Praha 4
+420 776 887 496
info@biostyle.cz
Otevírací doba
Po: 17:00 - 19:00
Út: 9:00 - 1700
St: 17:00 - 19:00
Čt: 17:00 - 20:00
Pá: Zavřeno
So: Zavřeno
Ne: Zavřeno
- Úvod
- POTRAVINY
- Přísady na vaření a pečení
- Octy
- Umeocet 500 ml COUNTRY LIFE
Umeocet 500 ml COUNTRY LIFE

- Kompletní specifikace
- Související zboží8
- Umeocet 500 ml COUNTRY LIFESkladem84,00 Kč73,04 Kč bez DPH
Ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou.
Umeocet má výraznou slano-kyselou chuť a příjemné lehce ovocné aroma. Výborně se hodí do salátových zálivek. Využijete ho při přípravě kulajdy nebo čočky na kyselo a také na dochucení všech pokrmů, kam potřebujete dodat slano-kyselou chuť.
Nejedná se ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
Tipy na použití:
- ume zálivka s medem – rozmíchejte 1 lžíci medu se 4 lžícemi olivového oleje, 3 lžícemi oleje z praženého sezamu, 1 lžící umeocta a 1 lžící čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- jogurtový ume dresink – smíchejte 1 malé balení kysané sójové speciality Sojade natural s 1 lžící umeocta a se 2 lžícemi rýžového sirupu; je výborný na hlávkový salát
- ochucení kulajdy, čočky na kyselo, luštěninových pomazánek...
- výroba kvašené zeleniny (pickles)
- nápoj z umeocta – malá lžička do sklenice vody; osvědčený prostředek proti únavě z horka
- salát z avokáda a bílé ředkve
- bramborový salát s čočkou a aromatickou zálivkou
Výroba umeocta:
Umocet je tekutina, která se vylučuje při fermentaci nakládaných švestiček – umeboshi.
- Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře.
- V den sklizně se nasolují a potom se nechávají několik dní sušit na slunci.
- Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.
- Do nálevu se také přidávají shizo listy. Vzhledem připomínají okrasnou kopřivu. Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásné purpurové barvě.
- Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet.
Složení
Ume švestkový ocet bílý 61 % (ume švestky 80 %, jedlá sůl mořská 20 %), shiso listy, jedlá sůl mořská. Může obsahovat stopy lepku.
Návod k přípravě: Ideální pro přípravu salátů – pokud použijete umeocet, už nemusíte přidávat sůl. Lze přidávat i do pokrmů, které mají mít výslednou slanokyselou chuť.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 46,1 kJ/11 kcal. Bílkoviny: 0,2 g. Sacharidy: 2,6 g. Tuky: 0,1 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 7 960 mg
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C.
Alergeny: Baleno v prostředí, kde se zpracovávají i lepkové obiloviny.
Legislativní zařazení: Ocet - ovocný